8. mai 2009

Ut med jomfruhinnen, inn med skjedekransen!

- Det er en kristelig forestilling at en ordentlig kvinne er en ren kvinne, og at den rene kvinnen er aseksuell. Det norrøne språk er ikke sånn, hvor klitoris heter "galatippen". Vi har ord på kvinners underliv som henspeiler på skam og renhet. For eksempel ordet "skambein", sier sexolog Bente Træen.

I Norge er slimhinnekransen kalt ”jomfruhinne”, ”møydom" og "dyden", ord som antyder at slimhinnekransen berører og angår jenters og kvinners renhet. Jomfruhinnen er egentlig ikke en hinne, men en slags rund kant av slimhud som gjør skjeden trangere nederst, ca 3-4 centimeter innenfor kjønnsleppene. Forsnevringen kan utvides med noen fingre eller hvis jenta onanerer med dildo eller har samleie, men hinnen blir ikke helt borte. Når en ung jente stikker fingeren inn i vagina, kan det være litt trangt å penetrere, og da er det nok "jomfruhinnen" hun kjenner som slags stengsel. Noen jenter kan blø litt og føle kort sviende følelse første gangen hun har samleie eller penetrerer med en dildo ved onani, men det er ikke farlig og går raskt over.

Det er det upresise, tyngende kulturelle ordet ”jomfruhinnen” som har gitt mange piker en grulig forstilling om en hinne som må gjennombores med smerte og blod, for å ta vekk deres uskyld og renhet, endog gjøre dem syndige og mindre moralsk verdt. Rent pedagogisk vil ordet "skjedekrans" være langt mer konstruktivt.

Nå har svenskene gjort alvor av å innføre et bedre pedagogisk og treffende ord på møydomshinnen. Gamle uskyldsbegreper får friske konkurrenter i en nyutgitt håndbok av RFSU i Sverige. Boken innholder informasjon om hvordan det kvinnelige kjønn ser ut, og hva ”sildkransen” egentlig er, og gjør opp med del myter som omhandler kvinnelig sexualitet og forstillinger rundt møydom og uskyld, spesielt den myteomspunne "jomfruhinnen". RFSU mener at dette ordet danner forestillingen om at det inne i kvinners skjede er en hinne som sprekker ved første samleie.

- Bytt ut "mödomshinnan med slidkrans" (skjedekrans), lyder oppfordringen.

Håndboken slår fast at ordet antyder at man kan kontrollere en kvinnes uskyld og skyld. I virkeligheten blør færre enn halvparten ved førstegangssamleie. At jomfruhinnen ser svært forskjellig ut ifra kvinne til kvinne er også forklart og godt illustrert.

- Myten om møydomshinnen har gjort altfor stor skade for altfor mange. Nå er det på tide en gang for alle å si som det er: Det fins ingen hinne!

- Vi introduserer ordet ”sildkrans” (skjedekransen), som beskriver sakens natur langt bedre. ”Mödomshinnan” (møydomshinnen) burde dermed gå ut av språket med tiden, sier Åsa Regnér, generalsekretær i RFSU.

- I mitt arbeid har jeg opplevd utallige eksempler på hvordan mytene omkring møydomshinnen og forestillinger om skyld og uskyld har skapt forvirring blant unge kvinner. Spørsmålet ”er jeg ikke normal ettersom det ikke kom blod den første gangen jeg hadde sex med kjæresten min?” er et vanlig spørsmål, forteller produksjonsleder av heftet, Christina Rogala, seniorrådgiver ved RFSU.

Hele mytebildet og møydomshinnen er tilvirket for å kontrollere kvinners frihet og sexualitet. En måte å motarbeide det på er å spre kunnskap, og jeg håper at denne håndboken vil foreligge ved alle skoler, ungdomssentre og helsekontorer. Egentlig burde boken funnet vei til ethvert hjem i vårt land, sier Alán Ali.

RFSU Norge har dessverre ingen planer om tilsvarende kampanje ved dette tidspunkt, men vi foreslår slagordet: "Ut med jomfruhinnen, inn med skjedekransen!" Som ansvarlige moderne foreldre behøver vi ingen kampaje for å benyttet ordet skjedekras overfor våre barn.

Last ned håndboken Sildkransen - Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld, i pdf-format, her