22. mai 2009

Påvist sammenheng mellom små pupper og kaffedrikking

Forskning om kaffens bivirkninger er som en vektskål som stadig tipper til dramatisk fordel og bakdel. Nå kan svensk undersøkelse bidra til å legge vekt på begge skåler, alt etter hva man ønsker å prioritere.

Målinger av 270 friske kvinner har vist sammenheng mellom mye inntak av kaffe og små pupper. Forskningen er offentliggjort i British Journal of Cancer (men krever flere studier før den kan betegnes som vitenskapelig). Studiet er utført av Helena Jernström, dosent i eksperimentell onkologi ved Lunds universitet i Sverige. En tidligere studie ved Jernström har påvist at tre kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for å få brystkreft. Normalvektige kvinner med store bryster med mange brystkjertler er mer utsatte for brystkreft. Jernström jobbet derfor ut fra følgende hypotese; dersom både kaffedrikking og bryststørrelse har innvirking på utviklingen av brystkreft, fins det en sammenheng mellom kaffe og størrelsen på brystene?

Det viste seg at kaffe har sammenheng med bryststørrelsen i tillegg til å redusere risiko for brystkreft.

En mulig forklaring på hvorfor brystene er mindre hos kaffedrikkerne med et bestemt gen i en bestemt oppsetning - noe som gjelder om lag halvparten av befolkningen -  kan være at koffein hemmer celletilveksten, men også at dette genet kan stå bak produksjonen av enzymet som er delaktig når kroppen bryter ned kaffe, men også det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen. Kaffe har altså ikke denne virkning på kvinner som er ikke er genetisk disponert, men heller ikke dem som tar hormonpreparater. Går man på p-piller vil kaffe ikke ha effekten til tross man har enzymet eller ikke.

Så til tross puppene skrumper inn kan likevel mange kaffeglade kvinner glede seg over at risikoen for å utvikle brystkreft blir vesentlig minsket.