23. mai 2009

For ung til vibrator?

Kilde: Jan Holm for magasinet, Cupido, datert 18.02.2002.

Har jeg rett til å ha en vibrator uten at moren min blander seg opp i det? Kunne jeg kjøpt meg en vibrator hvis jeg var under den seksuelle lavalder? Har jeg rett til et eget, privat seksualliv?

Dette er noen av spørsmålene ei jente har sendt Cupido på mail, og vi har fått svar fra Lisbet Nortvedt ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

For en tid tilbake dumpet denne mailen ned i postkassa vår:

«Jeg er ei jente som føler meg eldre seksuelt enn alderen min tilsier. Siden jeg var blitt godt kjent med kroppen min, kjøpte jeg en vibrator som et videre steg på masturbasjon. 

Men… da jeg hadde hatt den en stund, fant moren min ut at jeg hadde den liggende. Hun syntes at jeg hadde gått for langt og nektet meg å ha slike ting i hennes hus. Hun har et kristent livssyn og er ikke interessert i annen seksualitet enn den hun vil ha med sin mann. Men har hun egentlig lov til å rote seg bort i mitt seksualliv på den måten? 

Etter hendelsen har hun snoket i mine saker og brev for å finne ut om jeg har kastet vibratoren! Det er veldig flaut for meg når hun blander seg bort i mitt liv. Hun er blitt mer mistenksom, og det gjør at jeg ikke får være alene med gutter. Pga. livssynet sitt ønsker hun ikke at jeg skal drive med seksuelle ting før jeg er gift. Men har hun egentlig lov til å bestemme over min «livsstil», selv om jeg hadde vært under den seksuelle lavalder? Å ha en vibrator er vel ikke brudd på den loven? 

Jeg vet jeg kan melde foreldrene mine til barnevernet om de snoker i mine private brev. Finnes det noen lignende grense for hvor langt inn i mitt privatliv hun har lov til å komme? Jeg ønsker gjerne deres syn på dette. Jeg vil bestemme over seksualiteten min selv!
V. B.»

Fornuftig og voksent gjort
– Er det bra for ei jente å bruke vibrator, hvis hun mener at det er med på å fremme hennes egen seksualitet? 

– Det er kanskje litt avansert å anskaffe seg en vibrator, sier Lisbeth Nortvedt ved Klinikk for seksuell opplysning, – men generelt er det å utforske sin egen seksualitet veldig positivt. Det er viktig for jenter å finne ut hvordan de selv fungerer seksuelt; hva de liker og ikke liker. Jeg tror at jenter som vet hvordan de kan tilfredsstille seg selv seksuelt, får en større selvfølelse ved at de mestrer sin seksualitet og da har mer å bidra med sammen med en partner. Jenter med egenerfaring vil ikke godta hva som helst, vet hva de skal si ja til og kan sette ned foten for det de ikke liker. Dette vil minske muligheten for å bli skuffet, slik mange jenter blir de første gangene de har seksuell omgang med en partner. Derfor er det denne jenta har gjort, lurt, fornuftig og voksent. 

– Så du mener at dette fører til en større seksuell selvtillit og gjør det lettere å sette grenser for sex med en partner?

– Ja, ei jente som kjenner seg selv seksuelt, har kontroll og mestrer seksualiteten sin, stiller mye sterkere når det gjelder å stille krav til en partner og vil mye lettere kunne avvise det eller én hun ikke ønsker. For hun vet jo hva hun vil og kan! 

Har moren rett til å blande seg inn?
– Hva med moren, har hun rett til å blande seg inn?

– Nei, det å ha en vibrator er selvsagt en privatsak som mødre ikke har noe med – eller noen andre for den saks skyld. Morens reaksjon tror jeg har sammenheng med at vi ønsker å tro at det er to grupper som aldri har sex her i verden; det er ens egne barn og ens egne foreldre. Jeg tror det å oppdage at lille snuppetuppa er et seksuelt vesen, kommer som et sjokk på de fleste foreldre. 

– Hvor langt ned i alder kan du anbefale at jenter anskaffer seg en vibrator?

– Jeg vil ikke anbefale noen å skaffe seg en vibrator, hvis de ikke ønsker det selv. Jeg vil heller ikke anbefale noen aldersgrense, for dette er noe den enkelte må ta stilling til. Det vi generelt oppfordrer til, er at jenter skal finne ut ting selv: Hva er det du liker? Når er du moden til å ha sex? Når synes du at tiden er inne? Og det er det bare den enkelte som kan bestemme. Det viktige er at du stoler på seg selv.

Ikke lett å være jente
– Da snakker vi om parforhold og ikke egen seksualitet…?

– Ja, for du er jo aldri for ung til å onanere, hvis du liker det og synes det er ålreit. Vi er jo født seksuelle vesener og har behov for å finne ut av den delen av personligheten vår også, enten vi er nyfødte eller 90. Seksualiteten er noe som følger mennesker hele livet, sier Lisbeth Nortvedt, som mener det er vanskelig for jenter å finne sin identitet i dagens samfunn.

– Det kan ikke være lett å være jente i dag med forbilder som Spice Girls og Madonna. Det er et paradoks at du skal se ut som deltager i en pornofilm, men helst være jomfru. Derfor er det veldig vanskelig for jenter å finne ut hva slags vesener de skal være. Men det å leke med seg selv og oppleve seksualiteten sin på egen hånd, dét er flott det. Det er nyttig – og sunt! sier Lisbeth Nortvedt. 

Sex og Samfunn: www.seksuellopplysning.no

For øvrig har Cupido brakt på det rene at det ikke finnes noen aldersgrense for kjøp av vibratorer eller dildoer. Å ha en vibrator kan heller ikke være brudd på loven om seksuell lavalder, da denne gjelder seksuell omgang mellom mennesker.
---

På spørsmålet fra ung innsender om hva dildo er, kommer Lennart Lock (sykepleier, ansatt ved Klinikk for seksuell opplysning eller KSO), med følgende råd til Dagbladet.no's Alt om sex:

- En dildo er en etterligning av penis. Den er ikke nødvendigvis naturtro i utforming eller farge, og det finnes et stort utvalg. Den kan være laget av plast, glass, gummi eller lignende. Noen kan også vibrere eller rotere. Den er laget for å stimulere skjeden eller endetarmen på samme måte som penis. Mange bruker dildo før de debuterer med en annen, men det er ikke uvanlig å bruker den i tillegg til samleie med en partner. Å bruke en dildo kan være en fin måte å bli kjent med sin egen kropp. Når man stimulerer skjede og endetarm med en dildo finner man selv ut hva som syntes er godt og ikke godt. På den måten kan det være lettere å si til en eventuell partner hva som er fint for deg.