1. mai 2009

Filmen, Orgasmic Birth (Orgastisk Fødsel)

Ifølge amerikansk dokumentasjonsfilmen, Orgasmic Birth, kan naturlig fødsel være en euforisk og orgastisk opplevelse.

- Orgasme og barnefødsel - man trodde kanskje ikke at disse to ordene skulle dukke opp i en og samme setning, men denne filmen viser oss at når kvinner føder i naturlig omgivelse, kan nytelse og ekstase være mulig. Denne filmen vil forhåpentligvis oppmuntre kvinner i å oppsøke denne type naturlig fødsel. -Jennifer Block (forfatter av Pushed: The Painful Truth About Childbirth and Modern Maternity Care).

Filmen var opprinnelig opplæringsfilm og hadde bare blitt vist i undervisningsøyemed, og på noen små festivaler da tv-stasjonen ABC bestemte seg for å vie en times sending til den i januar.

- Filmen knuser de tradisjonelle oppfatninger om fødselen og viser at fødsel kan være en euforisk opplevelse, skriver filmmakerne i et presseskriv.

Orgasmic Birth følger 11 kvinner frem mot og gjennom en naturlig fødsel i orgasme.

Den 85 minutter lange filmen viser hvordan kvinnene ved hjelp av forskjellige teknikker, blant annet pusteøvelser, oppnår orgasmer under fødselen, og er laget av Debra Pascali-Bonaro, som er sertifisert doula og internasjonalt anerkjent forfatter. I filmen blir det fortalt at mannen er en viktig ingrediens i å fremme fødselsorgasmene. Han må sette henne i den rette stemningen ved berøring, klemming og kyssing. Disse stimuli gjør at hun slapper av og åpner seg for det naturlige ved den orgastiske prosessen som undertrykker fødselssmerten.

– Smerte, til og med ekstase, alle elementene som leder til seksuell nytelse, blir faktisk stimulert når man forløser. Hvis man evner å åpne seg for prosessen på samme måte som man åpner seg for orgasme, er det mulig å oppleve fødselen på samme måte, sier doktor Christiane Northrup, gynekolog og forfatter, i filmen.

Orgasmic Birth hyller naturlig fødsel, og kommer med kritiske kommentarer mot dagens medisinske behandling av kvinner som skal føde, og har naturlig nok skapt en del oppstyr da filmen ble vist på amerikansk tv i beste sendetid, hvor altså kvinnenes naturfødsler og dype orgasmer ble sendt rett inn i de tusen hjem.

- Orgasmic Birth viser hva som er mulig når sunne kvinner føler seg elsket, sikre, trygge, og tatt vare på gjennom graviditeten og fødselen. Filmens sinnsrørende bildene levner ingen rom for frykt eller ensomhet, og demonstrerer hvor dyp seksuell erfaring en fødsel kan være. —Penny Simkin, (PT, Doula, Childbirth Educator, Birth Counselor, Author and founding member of DONA International)

– Hvis vi ser på hvordan mediene behandler fødselen, særlig tv-serier som Akutten, kommer kvinnene skrikende inn på legevakten som om det å føde et barn er den største tragedie i verden. Forestillingen blir innprentet i generasjon etter generasjon, sier Northrup.

– Vi er skapt for å få barn, så ikke overgi kroppen din kun til medisinen, kommenterer overjordmor ved Pascack Valley Hospital, Lonnie C. Morris.

– Når 4,3 millioner babyer fødes hvert år i USA, er det på tide å ta ny titt på det som er blitt fortalt oss - og sjekke de mulighetene vi har. Vet du ikke hva mulighetene dine er, har du ingen, sier Pascali-Bonaro. Hun selv var vitne til så mange ekstatiske og orgastiske fødsler at hun bestemte seg for å filme disse.

– Filmen Orgasmic Birth kommer til å fjerne dine bekymringer, og vise hvordan du kan oppnå kraftfull og forandrende erfaring. Det er på tide å ta tilbake denne hellige begivenheten, sier filmskaperen, som underviser i metodene, som involverer også at mannen setter kvinnen i stemning.

I et intervju med Gry Catinka Wold hevder den norske jordmoren, Siri, at dette kan læres, og mener at orgasme kan være enkel å oppnå under fødselen hvis man også gir rom for klitoris-stimulering, eller hvis kvinnen ellers får lett g-punktorgasme. Doktor Christiane Northrup hevder at alle kan oppleve orgastisk fødsel hvis kvinnen evner å åpne seg opp for det helt naturlige ved det.

Doktor Marsden Wagner er tidligere direktør for kvinners og barns helse i WHO (World Health Organisation) med 15 bøker bak seg, synes ikke at gravide skal behandles som om dem er syke.

– Da vi begynte å legge inn gravide kvinner på sykehusene for flere tiår siden, behandlet vi dem som om fødselen handlet om operasjon. Vi setter kvinnene i rullestol, men dem er ikke syke, sier han.

– Denne filmen er en viktig dokumentasjon om at fødsel er en del av det naturlige livet, der kvinnen blir respektert og har lov til å ta tilbake fullstendig kontroll, der hun selv følger kroppens egne signaler. Enhver gravid kvinne, samt jordmoren og hennes assistenter, fødselsleger og sykehusadministrator, behøver å se filmen, sier Marsden Wagner.

Kvinner som har frambrakt sine barn til verden med ekstase og opplevd orgastisk fødsel, hevder at opplevelsen er den mest fantastiske erfaringen dem har hatt noensinne, bedre enn sex. Den 42 år gamle engelske kvinnen Linda Hinchcliffe har stått frem og fortalt om hennes fødselsorgasmer, og hevder at hun fikk orgasmer ved hennes siste fire av seks fødsler.

– Orgasmene kom sakte og var som rullende klimaks som varte rundt fem minutter hver. Orgasmene som jeg erfarte under fødselen er ti ganger bedre enn orgasmene jeg har ved samleie, forteller 42-åringen.

– Fødselsorgasmene varer lenger, og er dypere, og varmer hele kroppen, sier Hinchcliffe, som gikk gjennom to vanskelige keisersnitt før hun oppdaget at barnefødsel faktisk er en «turn-on», skriver den engelske nettavisen, The Sun.