8. mai 2009

Amming gir ikke hengepupper - røyking gjør

Brian Rinker fra University of Kentucky har foretatt en studie som påviser at mødre som har ammet ikke får mer hengepupper enn dem som ikke har ammet. Gjennom hans praksis som plastisk kirurg har han hørt utallige kvinner si at dem ønsker å fikse skaden som ammingen har påført puppene, så han bestemte seg for å finne ut hvor utslagsgivende det egentlig er å gi bryst. Mellom 1998 og 2006 intervjuet Rinker og kollegaene hans 132 kvinner som kom for å få fikset puppene. Kvinnene var i gjennomsnitt 39 år, og 93 prosent av dem har vært gjennom minst ett svangerskap. 58 prosent av mødrene hadde valgt å gi bryst til minst ett barn, og gjennomsnittiden for amming var 9 måneder. Forskerne vurderte sykdomshistorie, kroppsmasseindeks, bh-størrelse før graviditeten og røykevaner.
Resultatet ble forelagt en konferanse i American Society of Plastic Surgeons, og viste ingen forskjell mellom brysthengning på kvinner som har gitt bryst og dem som ikke har gjort det.

Derimot synes det som om røyking og antall graviditeter er utslagsgivende.

- Røyking bryter ned proteinet elastin, som gir ungdommelig hud dens elastiske egenskaper og som støtter opp brystet, sier Rinker til
LiveScience, og sier at hans studie påviser at de negative effektene øker for hver graviditet.

Det er ikke selve ammingen som man behøver å bekymre seg for. Amming gjør ingen forskjell ifra eller til på utseende, som nå er en forestilling og unnskylding som inngår i mytenes rike. Denne nyheten kan virke oppmuntrende på mødre i å amme.

Kilde: Breastfeeding Does Not Make Breasts Sag, Study Suggests, by Andrea Thompson, LiveScience Staff Writer, posted: 02 November 2007 02:25 pm ET