8. mai 2009

Ammeorgasme - konstatert alminnelig, naturlig og helsebringende

Studie fra år 2000 konstaterer at hele 40,5 % får orgasme når de ammer, og 16,7 % blir regelmessig kåt eller sexuelt opphisset ved av å amme. Opphisselsen er ikke sexuelt rettet barnet, men er en spontant og ufrivillig respons i kroppen. Det betyr ikke at det nødvendigvis foreligger en sammenheng mellom ammeorgasme og ammekåthet, for mange kvinner erfarer ammeorgasme uten å føle seg opphisset på forhånd, og heller er det ikke alle av den som blir kåte som får spontan moderorgasme.

Disse tall legger for dagen at orgastisk amming ikke kan tenkes på som et sært avvik, men snarere normen. Det som har gjort sitt til at det hersker bred uvitenhet, eller manglende åpenhet vedrørende ammeorgasme, er at det i utgangspunktet foreligger mangelfull informasjon vedrørende hvor alminnelig denne type moderorgasme egentlig er. Derfor forestiller kvinner seg at det må være noe galt ved dem, og følgelig taler de ikke om deres moderorgasmer på grunn av generell tabu og frykt for å bli sett ned på og varemerket som pedofile. Faktum er at ammende kvinner med moderorgasme befinner seg i godt selskap med andre ammende mødre, og ingen av dem behøver å føle skam eller være bekymret for kroppen, fordi naturen har innredet denne biologiske mekanisme med god, samvittighetsløs grunn.

Det er hormonet, oksytocin, som frembringer ammeorgasme. Samme hormon nevnes i relasjon med fødselsorgasme. Oksytocin er et nevropepti som er bevirket ved at melkekjertlene i brystet tømmer seg. Ved amming øker hormonproduksjonen på grunn av oksytocin. Oksytocin har mange oppgaver, blant annet å produsere sammentrekning av musklene i livmorveggen under fødsel, og ved orgasme, og er assosiert med følelsen av å være sexuelt tilfredsstilt. En naturvitenskapelig forklaring rundt ammeorgasme er at den biologiske moderorgasmen spilte viktig rolle i mer primitive tider for å knytte mor emosjonelt med barnet, og som gjorde at hun tok seg tid til å nære det. Kanskje flere mødre behøver å gjenoppdage formålet av hva biologi lærer oss her?

Mange mødre har heller ingen sexlyst etter fødsel unntatt i ammeperiodene. Det er gjerne til stor irritasjonsfaktor for far, og har bidratt med at forhold har revnet. Kanskje naturen forteller oss hva som egentlig er korrekt i sexuell praksis etter en fødsel, i og med hormoncocktailen som sex vil tilvirke i morens system faktisk vil være sosialt konstruktiv da blant annet næringsinnholdet via melken er hølyest gunstig for barnets utvikling.Kilde: Avery, M.D., Duckett, L., Frantzich, C.R. “The Experience of Sexuality During Breastfeeding Among Primiparous Women.” Journal of Midwifery and Women’s Health Vol. 45(3), 2000: 227-236